Sofya Gezi Rehberi

Bulgaristan’ın başkenti Sofya, Sofya Havzası üzerinde yer alan 1,3 milyonluk nüfusuyla ülkenin en büyük kentidir. Sofya’nın tarihi M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanır. Bölgeye yerleşen kabileler kente Serdi adını vermiş. Daha sonra Roma, şehri Trakyalılar’dan almış ve şehre Serdika ismini vermiş. 13-19. yüzyıllar arasında Osmanlı egemenliğindeki şehir Sofya adını almış ve 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra bağımsızlığını kazanarak 1879’da Bulgaristan’ın başkenti olmuştur.

Avrupa kıtasının en eski yerleşim merkezlerinden bir tanesi olarak bilinen kent oldukça eski bir tarihe sahiptir. Roma döneminden Osmanlı’ya ve bağımsızlığa kadar bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gece hayatı oldukça hareketlidir, neredeyse 24 saat boyunca dur durak bilmeyen bir eğlence hayatı vardır. Şehirde çok fazla sayıda disko, bar, gece kulübü ve pub bulunmaktadır.

M.Ö. 8.–7. yüzyıllarda, bugünkü merkezin bulunduğu yerde Serdi adında Trakyalı bir kabilenin hüküm sürdüğü kent adını bu kabileden almıştır. Romalıların egemenliğinde 6. Yüzyıla kadar kalan kent Serdika olarak anılmıştır. 13. Yüzyıla kadar Sredets ismi altında Bulgar Prensliği’nin başkenti olan kent Osmanlı döneminde 19. Yüzyıla kadar Sofya olarak anılmış ve ondan sonra da adı aynı kalmıştır. 3 Nisan 1879 yılında Bulgaristan’ın başkenti ilan edilmiş ve kent bu tarihten sonra hızlı bir yapılaşmaya gitmiştir.

Sofya, II. Dünya Savaşı sırasında, 1943 yılının sonlarında ve 1944 yılının ilk zamanlarında Müttefik uçakları tarafından bombalandı. Sovyet Kızıl Ordusu’nun da işgalinin bir sonucu olarak, Nazi Almanyası’nın müttefiki olan Bulgaristan hükümeti devrildi. 1946 yılında bir Halk Cumhuriyeti kuruldu. Bulgaristan Cumhuriyeti’nde kentin görünümünde önemli değişiklikler yapılmıştır.

Şehir genel anlamda güvenlidir. Ancak tüm büyük şehirler gibi yankesicilik ve hırsızlık olaylarına karşı dikkatli olmak gerekir. Şehirde ulaşım ucuz ve kolaydır. Ancak halkın çoğu İngilizce bilmemektedir. Türkçe bilen birini bulmanız, İngilizce bilen birini bulmanızdan daha kolay olabilir.

Bulgarlar’ı çok güler yüzlü bulmayabilirsiniz. Yine de Bulgaristan, köklerimizde kuvvetli bağlarımız olan, kendinizden çok şey bulabileceğimiz bir ülkedir.

Sofya Gezi Rehberi : Sofya’da Gezilecek Yerler

Başlıklara tıklayarak Sofya gezilecek noktalar, görülecek yerler, müzeler, tarihi ve turistik mekanlar hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilir ve siz de Interbus sayesinde Sofya Gezi Rehberi listesindeki yerleri ve birbirinden güzel diğer Avrupa şehirlerini tek seferde, üstelik ekstra tur ücreti olmadan, en uygun fiyatlarla gezmek için aramıza katılabilirsiniz.

Aleksander Nevski Katedrali

Neo-Bizans tarzındaki Katedral, 1882-1912 yılları arasında yapılmış. 1877-1878’de Bulgarlar’ın Osmanlı’dan kurtulmasında önemli rol oynayan 200,000 Rus, Bulgar, Ukrayna, Moldovya, Fin ve Romen askerinin anısına yapılan katedral, aynı zamanda bağımsız Bulgar kilisesinin de merkezini oluşturur. Şehrin simgesi konumundaki Alexander Nevsky Katedrali oldukça ünlüdür. Katedralin geniş meydanı bir çok gösteri, protestoya ev sahipliği yapar. Şehir merkezine yakın olduğundan çoğu zaman buluşma noktası olarak da kullanılır. Çar II. Alexander önderliğinde 1878 yılında Türk egemenliğine başkaldırıp Bulgaristan’ın özgürleşmesini sağlamak amacıyla yapılan savaşta ölen Rus askerlerini onurlandırmak amacıyla 1882 – 1912 yılları arasında inşa edilmiş olan Alexander Nevsky Katedrali, 20 yüzyıl mimarisinin en göz alıcı örneklerinden biridir. Sofya’nın sembolü olan yapılardan biri hâline gelen katedral, kendiyle aynı adı taşıyan Alexander Nevsky Meydanı’nın üzerinde bulunmaktadır. Bu meydan aynı zamanda Bilinmeyen Asker Anıtı’na da ev sahipliği yapmaktadır. Sürekli yanan bir meşaleye sahip asker mezarı şeklindeki bu anıt da, Rus askerlerinin hatırasının yaşatılması amacıyla inşa edilmiştir.

St. Nedelya Meydanı

Şehrin ana meydanı.

St Nedelya Kilisesi

1856-1863 yılları arasında Serdica şehrinin kalıntıları üzerine yapılmış.

Petka Samardzhigska Kilisesi

4. yüzyılda yapılmış küçük bir kilise.

Rotunda of St George

4. yüzyıldan kalma, şehrin en eski tarihi eserlerinden biri.

Ulusal Arkeoloji Müzesi

Halen 4. yüzyılda yapılan 9 kubbeli Büyük Cami’nin içinde hizmet veren müze, ülkenin en eski müzesi.

Vitosha Bulvarı

Şehrin en hareketli caddesi. Trafiğe kapalı olan bu cadde, son derece canlı ve keyifli. Bulvarın sonunda Balkanlar’ın en büyük kongre merkezi olan, 1981 yapımı Ulusal Kültür Sarayı (NDK) yer alıyor.

Parlamento Meydanı (Narodro Sabranie)

Meydanda 1884-1928 yılları arasında yapılan Bulgaristan Parlamentosu, Bulgar Bilimler Akademisi ve Rus Çarı II. Alexander’a ait olan Tsar Osvoboditel Heykeli var.

St. Sophia Kilisesi

Balkanlar’ın en önemli tarihi eserlerinden biri kabul edilen kilisenin bulunduğu yerde ilki 4. yüzyılda olmak üzere çeşitli yüzyıllarda kiliseler yapılmış. Bugünkü yapının ise 6. yüzyılda Büyük Justinian döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.

St Nikholas Rus Çarlık Kilisesi

Ruslar 1912-1914 yılları arasında, dinlerini yaşatmak için bu Ortodoks kilisesini yapmışlar.  Kilisede ayinler hala Rusça yapılır. Kilisenin 5 altın başlı kubbesi dikkat çekici.

Banyabaşı Camii (Kadı Seyfullah Efendi Camii)

1576’da yapılan cami, Mimar Sinan’ın Balkanlar’daki en eski eserlerinden biri. Tek kubbesi olan bu camide ezanın durdurulması için kampanya başlatılmış olsa da bu kampanya başarılı olamamış ve cami hala kullanımda. Mimar Sinan tarafından tasarlanmış, 1567 yılında yapılmıştır.

 Şehre ismini veren Sofya Heykeli

Bu heykel, Azize Sofya’nın elinde tuttuğu defne dalı ile bilgeliğin sembolü.

Ulusal Meclis

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bulunan Ulusal Meclis ülkenin tek meclisidir. 240 üyeden oluşan bir meclistir.

CHURCH OF ST PETKA OF THE SADDLERS

11. yüzyılda Aziz Petka’nın anısına yaptırılan bir Ortodoks kilisesidir. İçerisinde VasilLevski’ninnaaşının da bulunduğu kiliseyi 2 lev karşılığında gezebilirsiniz.

KNYAZ-BORİSOVA GRADİNA

Sofya’nın en popüler parklarından biri olan Knyaz-BorisovaGradinaadını , ÇarBoris’ten almıştır.

TRURKVA SVETA NEDELYA-ST NEDELYA KİLİSESİ

Sofya’da bulunan bu kilise, birçok defa restore edilmiş bir Ortodoks kilisesidir. Ortaçağda yapıldığı düşünülen kilisenin günümüzdeki halinin mimarlığını VasilyovTsolov yapmıştır.

THURKVA SVETA NİKOLAİ-ST NİCHOLAS RUS KİLİSESİ

St. Nicholas’ın anısına yapılmış bu kilise 1912 yılında inşaa edilmiştir. Piskopos Serafin’in mezarı da bu kilisede bulunmaktadır. Tıpkı bizim kültürümüzdeki türbeler gibi, bu mezar da Sofyalılar için bir dilek dileme, dua etme yeridir.

Sofya’da Ne Yenir? Ne İçilir? Nerede Yenir?

Sofya’da ne yenir?

  • Portakallı ördek.
  • Şopska salata. Peynirli çoban salata.
  • Kebabçe.
  • Snejanka. Yoğurtlu salata
  • Tarator.
  • Akasya balı.

Sofya’da ne içilir:

  • Shumensko bira
  • Pelin şarapları
  • Boza
  • Peşterska rakısı. Bulgar üzüm rakısı. Peşterska aslında marka, ama o isimle özdeşleştiği için rakıya da peşterska diyorlar.
Sofya Gezi Rehberi : Sofya Hakkında Bilgiler
  • Ülke: Bulgaristan
  • Para Birimi: Lev
  • Dil: Bulgarca
  • Sofya Nüfusu:
  • Telefon Kodu: 
  • Interbus İletişim: 0090 541 387 8526

sofya gezilecek yerler

Menü