Venedik Gezi Rehberi

Venedik, Adriyatik Denizi’nin kıyısında yer alan büyüleyici bir şehirdir. 118 adacıktan oluşan bu şehirde, adacıkları birbirinden ayıran 170 kanal ve bu kanalları birbirine bağlayan 400 köprü bulunur. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan şehir, sular altında kalma ve bu sebeple eşsiz sanat eserlerini kaybetme riski altındadır. Venedik’le ilgili okuduklarınızın yetersiz kaldığını anlamanız için bu etkileyici şehirle tanışmanız gerek. Şimdi, Venedik zamanı. Venedik Gezi Rehberi :

Venedik, anakaraya 4 kilometrelik Ponte della Liberta (özgürlük köprüsü) kara ve demiryolu köprüsü ile bağlıdır. Venedik nüfusu artan değil azalan bir nüfusa sahiptir. Orta Çağ sonrasında Avrupa’nın en önemli ticaret başkentlerinden biri olan ve döneminin en büyük ticari filosunu kurmuş olan şehir, Arap ve Türklerden ticaret aritmetiği öğrenmiştir. Orta Çağ sonrasında 300 bin olan nüfus şuanda 70 bin civarındadır. Şehri günlük ortalama 100-150 bin turist ziyaret etmektedir. Rialto Köprüsü, San Marco Meydanı (buradaki çan kulesinde eskiden mahkumlar aşağı atılarak cezalandırılırmış) ve Bazilikası görülecek yerler arasında. Gezgin Marco Polo buralıdır.

Cam işçiliği ve el yapımı maske imalatı oldukça gelişmiştir. Gondol turu yapılmalı. Gondolcuların çıkardıkları farklı sesleri yanlış anlayıp onları deli sanmayalım. Diğer gondolcularla haberleşmek için çıkarıyorlar bu sesi. Goldolcuların erkek ve venediğin yerlisi olması gerekmektedir. şehirde 1 bayan gondolcu var bu da Venedik goldolcular federasyonu başkanının kızı. Venedik’teki gondolların siyah olmasının nedeni önceden şehirde çıkan bir veba yüzünden 50 bin kişinin hayatını kaybetmesi ve ölülerin bu tarz gondollarla taşınmış olması. Yani insanlar o günlerin anısına bu şekilde sembolik olarak yas tutmaktadır.

697-1797 yılları arasında 1100 yıllık süre içerisinde ticaret vatanı olan Venedik, Bizanslıların bir parçasıyken bağımsız olmuş ve bu bağımsızlığını dönem dönem Osmanlı himayesine girerek devam ettirmiştir. 1797 yılında Napoleon’un kenti fethetmesiyle bağımsızlık sona ermiştir. Napoleon kenti Avusturya’ya bırakmış ve 1886 yılında Venedik İtalya’ya bağlanmıştır. Venedik aynı zamanda 4. Haçlı Seferleri’nin başlangıç noktasıdır.

Bir lagünün içinde bulunan Venedik’in nüfusu devlet olduğu dönemlerde 300 bin i geçerken bu gün 270 bindir. Yerlilerinin birçoğunun ana karada olan Mestre’ye göç etmesiyle de nüfusu hızla azalmaktadır. Kent lagünün içinde bulunduğundan her yıl 1-2 mm batmaktadır. Gelgit dönemlerinde de San Marco Meydanını su basabilmektedir. Yerel halktan çok turist bulabileceğiniz bir yer burası. Çok fazla görebileceğiniz yapı olmasa da ambiyansı, tarihi binaları, kanalları, gondolları, daracık sokakları ile kendinizi eski zamanlarda yaşıyor gibi hissettirebiliyor.

Orta Çağ’da ve Rönesans döneminde büyük bir deniz gücü ve ticaret merkezi olan Venedik Cumhuriyeti, güçlü donanması ile diğer ülkelerin korkulu rüyası olmuş. Denizcilikte ve ticarette gelişen Venedik Cumhuriyeti, kültür ve sanatta da zenginleşmiş. Rönesans döneminde ülkede önemli sanat akımları ortaya çıkmış, senfoni ve opera müziği gelişmiş. Venedik aynı zamanda Antonio Vivaldi’nin de doğduğu yer.

Venedik’in 50.000 olan nüfusu, turistlerle 1.500.000’e çıkar. Bu eşi benzeri olmayan şehrin bu kadar ziyaretçisinin olmasına hiç şaşırmazsınız. Yalnız bu labirent gibi olan şehri gezmeden önce haritasını edinmekte fayda var. Ara sokaklara dalarken, daracık sokaklarda kaybolma ihtimalinin yüksek olduğunu unutmamalısınız.

Venedik, her yıl Şubat ayında 40 gün süren Venedik Karnavalı ile ünlü. Temelleri 1268 yılına kadar dayanan karnaval, bir dönem yasaklanmış, ancak 1979’dan itibaren her yıl tekrar kutlanmaya başlamış. Sınıf farklılıklarının belli olmaması için takılan maskeler, sonradan karnavalın geleneği haline gelmiş. Rengarenk kıyafetler ve birbirinden ilginç maskeler, karnaval boyunca şehir oldukça ilginç bir eğlence merkezi haline gelir.

Venedik deyince ilk akla gelen, kuşkusuz ki gondol turu yapmaktır. Kanallarda gezerken kendinizden geçeceğinizi bilerek yola çıkın. Venedik için zamanınız kısıtlı değilse Burano ve Murano adalarına gidebilirsiniz. Murano adasındaki cam fabrikalarında, cam işçiliğini ve cam üfleme sanatını yakından görme şansınız vardır.

Bir zamanlar Casanova’nın geldiği efsanevi Florian veya Quadri kafelerinde içilecek espresso, sokak satıcılarından alınacak resim ve karnaval maskeleri, çoğunluğu 12. yüzyıldan kalma yapıların yanından yürüyüş, kanallarda yapılacak gondol gezisi ve büyük kanalda görülecek Rialto Köprüsü, Venedik’i unutulmaz kılar. Diğer Avrupa şehirlerine göre biraz daha pahalı bulabileceğiniz bu şehirde her türlü alışverişiniz için pazarlık yapmayı unutmayın. Hazır İtalya’nın en bilindik şehirlerinden birindeyken ara sokaklardaki mekanlardan pizza veya makarnaların tadına bakabilir ardından tekrar şehrin ara sokaklarında her turistin başına gelen kaybolma macerasını yaşayabilirsiniz.

Venedik Gezi Rehberi : Venedik’te Gezilecek Yerler

Başlıklara tıklayarak Venedik gezilecek noktalar, görülecek yerler, müzeler, tarihi ve turistik mekanlar hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilir ve siz de Interbus sayesinde Venedik Gezi Rehberi listesindeki yerleri ve birbirinden güzel diğer Avrupa şehirlerini tek seferde, üstelik ekstra tur ücreti olmadan, en uygun fiyatlarla gezmek için aramıza katılabilirsiniz.

Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto)

Ponte di Rialto ya da nam-ı diğer Rialto Köprüsü 1591 yılında açılmıştır. Uzun bir süre Grand Canal üstündeki yaya yolu ile ulaşım sağlayan tek nokta olmuştur. Köprünün inşasından önce aynı noktada inşa edilip kullanılan birçok tahta köprü olmuştur. Büyük Kanal üzerindeki köprü, şehrin en ihtişamlı köprüsüdür. Köprü Büyük Kanal’ı fotoğraflamak ve gondolları seyretmek isteyen turistlerin akınına uğrar. Günümüzde Rialto Köprüsü’nde turistik amaçla kullanılan birçok mücevher, ipek ürünler ve cam ürünü satan dükkanı görebilirsiniz. İnşa edildiği zamanlar ticaret amaçlı kullanılan Rialto Köprüsü “Venedik’in Arka Salonu” olarak da bilinir. Şehrin kalbinde yer alan köprü San Polo ve San Marco’yu birbirine bağlar ve Venedik’teki dört büyük köprüden biridir. Şehrin en güzel yapılarından biri Büyük Kanal üzerindeki Ponte di Rialto, yani Rialto Köprüsü, herhalde sadece Venedik’in değil, dünyanın en ünlü köprülerinden biri. Köprünün üstünde küçük küçük dükkanlar var. Her zaman turist dolu.

rialto köprüsü

San Marco Meydanı

Şehrin en büyük meydanı, ya da tek meydanı diyebileceğimiz Piazza San Marco, bütün turistlerin Venedik’te öncelikli ziyaret ettiği yer. Bu güzel meydanda San Marco Bazilikası’nı ve bazilikadan ayrı olarak yapılmış çan kulesini görebilirsiniz hatta çan kulesine çıkıp Venedik’i ayaklarınızın altına alabilir, fotoğraf çekebilirsiniz. Şehrin çoğu yerinden olduğu gibi bu meydanda gondola binebilirsiniz. Genelde ortalama 5-6 kişi binilebilen 100 euro gibi bir fiyatı var gondolların, gündüzleri pek oynamasa da sizin de pazarlığınıza bağlı değişebilir bu fiyat. Venedik’in en ünlü meydanı. Napolyon bu meydanı “Avrupa’nın misafir odası” olarak nitelendirmiş. Meydan dünyanın en güzel meydanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Her yıl maske balosunun yapıldığı San Marco Meydanı’na gelmişken el yapımı maskeler alınabilir. Seriyi tamamlamak için yine el yapımı olan eldiven, atkı, şal alınabilir ancak fiyatları biraz tuzludur. San Marco Meydanı dünyadaki en güzel meydanlardan biridir şüphesiz ki. Meydanda ki tarihi yapılar Venedik İmparatorluğunun varlığını ve gücünü göstermektedir. Meydan Venedik’teki en alçak noktalardan biridir. Özellikle Ekim – Mart aylarında meydana ulaşım yüksek dalgalar nedeniyle mümkün olmayabilir. Meydan, bir manastır bahçesi olarak yapılmıştır fakat daha sonra Venedik dini ve politik merkezi haline gelmiştir.

san marco meydanı

San Marco Bazilikası

San Marco Meydanı’nda bulunan, Venedik’in en ünlü kilisesi. Altınların Kilisesi olarak da bilinen yapının 5 kubbesi var. 4 İncil yazarlarından biri olan Aziz Marco’nun kemikleri bazilikada muhafaza ediliyor. Bazilikanın kubbesi üzerinde altın yaldızlı Bizans mozaikleri, içinde ise altın heykeller ve cam işlemeler var. Basilicadi San Marco, meydanda bulunan en ünlü noktalardan birisidir. Yunan haç planı üstüne inşa edilmiştir ve kaliteli mozaiklerin görülebileceği farklı ebatlardaki beş tane kubbesi vardır. 9. yüzyılda St.Mark tapınağı olarak inşa edilmiştir.  Venedik Cumhuriyetinin mimari anlamda güç ve varlığının sembollerinden biridir. Bizans mimarisinin en ünlü eserlerindendir. Kapısında ki mahşerin 4 atlısını temsil eden bronz atlar 12. Yüzyılda İstanbul’dan getirtilmiştir.

venedik san marco bazilikası

Aziz Mark’ın Çan Kulesi (Campanile di San Marco) – St Mark’s Campanile

Campaniledi San Marco ya da diğer bir deyişle St. Mark Çan Kulesi şehirdeki en yüksek yapılardan biridir. 97 metre yüksekliğindedir. KuledenJohann Wolfgang von Goethe’nin izlediği manzarayı izleyebilmek bir ayrıcalıktır.  Campaniledi San Marco 9. yüzyılda yapılmış ve ardından birkaç kez daha tekrar inşa edilmiştir. 1902 yılında nedensiz bir şekilde çökmüş ve ardından orijinal şeklinde tekrar yapılmıştır. Deniz ve atış kulesi olarak kullanılan yapı sonraları turistik amaçlar için kullanılmıştır. Günümüzde Venedik’teki birçok yapı gibi kule de yan yatmaya başlamıştır. Fakat koruma amaçlı çalışmalar yapılmaktadır. Kuleye çıkış ise 8€ dur. Aziz Mark’ın Çan Kulesi’nin orijinali 888-912 yıllarında yapılmış, 1902’de yıkılarak 1912’de aslına uygun şekilde yeniden yapılmış.

aziz mark'ın çan kulesi

Dükler Sarayı (Palazzo Ducale)

Venedik’in siyasi ve adli merkezidir. Palazzo Ducale, 9.Yüzyılda Gotik tarzında inşa edilmiş bir saraydır ve Venedik’in en çok ziyaret edilen noktalarından biridir. Aynı zamanda Venedik Cumhuriyeti’nin yüksek yetkilisi Doge’un evi olan bu sarayda Doge ve hükümet buradan Venedik Cumhuriyetini yönetmiştir. Saray çıkan yangınlar nedeniyle birçok kez yıkılıp yeniden yapılmıştır.

venedik dükler sarayı

Ahlar Köprüsü

Pontedei Sospiri Ahlar Köprüsü da olarak bilinir. Bu ismin verilmesinin nedeni ise eski zamanlarda duruşma ardından mahkûm edilenlerin bu köprüden geçerek hapse girmesidir. Efsaneye göre Venedik’e son bir bakış mahkûmda iç çekişe neden oluyordu. 1602 yılında inşa edilen köprüye bu isim Lord Byron tarafından 19. yüzyılda verilmiştir. Ayrıca köprüde yer alan pencerelerden de çok küçük bir alan görülmektedir. Yerel bir efsane ise Bridge of Sighs’ın farklı bir yönünü yansıtır. İnanışa göre bu köprünün altında güneşin batışında öpüşen çiftlerin aşklarının ölümsüz olacağı söylenir.

venedik ahlar köprüsü

Büyük Kanal (Grand Canal)

Grand Canal, muhteşem Venedik şehrinde su trafiğinin sağlandığı ana hattır. Şehri “S” şeklinde saran kanal 3.800 metre uzunluğundadır. Grand Canal’ın genişliği etrafındaki yapılara ve doğal koşullara göre 30 – 90 metre civarındadır. Derinliği ise yaklaşık olarak 5 metredir. Grand Canal 13. – 18. yüzyıllar arasında inşa edilen yaklaşık 170 bina tarafından çevrilidir. Bu binaların çoğu zengin Venedikli aileler tarafından yapılmıştır. Kanalda trafik özel botlar, su otobüsleri, su taksileri ya da meşhur gondollar ile sağlanmaktadır. Birçok turist bu seçenekler arasında en romantik olarak görülen gondol seyahatini tercih etmektedir. Ancak 6 kişilik bir gondol seyahati 80-120€ arasında bir fiyata mal olabilir. Venedik’teki pek çok kanalık en büyüğü, 3.800 m uzunluğunda, 5 m derinliğinde olan Canal Grande’dir.

venedik büyük kanal

Torre dell’Orologio (Saat Kulesi)

San Marco Meydanı’ndaki önemli yapılardan biridir. 1496-1506 yılları arasında yapılan kulenin tepesinde çanı döven iki adam, zamanın nasıl durmadan aktığının bir göstergesidir.

Venedik Gezi Rehberi : Venedik Hakkında Bilgiler

Bir Avrupa Birliği ülkesi olan İtalya ne yazık ki Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. İtalya’nın şehri Venedik’i ziyaret etmek için Schengen Vizesi sahibi olmanız gerekmektedir. İtalya Vizesi linkine tıklayarak vize için sizden istenilen belgeleri öğrenebilir ve bu konuda uzman ekibimizden destek alabilirsiniz. Ancak yeşil pasaportunuz varsa vizeye ihtiyacınız yok.

  • Ülke: İtalya
  • Venedik Para Birimi: İtalya’da para birimi Euro’dur.
  • Dil: İtalyanca
  • Venedik Nüfusu: 261.905 (2017)
  • Telefon Kodu: +39 (İtalya), 041 (Venedik)

venedik gezilecek yerler

Menü