Pantheon – Roma

Antik Roma’da çok tanrılı bir inanış hakimdi ve bu tanrılara tapınaklar inşaa edilirdi. Pantheon, modern zamanlarda önemli insanların gömüldüğü yer anlamına gelse de antik dönemde tüm tanrıların tapınağı anlamındaydı. Dünya çapında, antik dönemden günümüze kadar en iyi korunan eser olduğu söylenmekte.

Pantheon’un kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmese de günümüze kadar kalan kısmında yapılan çalışmalarla İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı düşünülmekte. Ancak başka bir görüş Trajan’ın, Şamlı Apollodorus adlı mimarının yaptığı yönündedir.

Tanrılara ithaf edildiğinden anlaşılacağı üzere aslında bir dini yapıdır denilebilir. Tarih boyunca kullanılmış ve değişen dini inançlara uyum sağlamıştır. Yapıldığı ilk dönemlerde tüm süslemeler ve dini kısımlar pagan inancına göre düzenlenmiştir. Tarih ilerledikçe kilise bu duruma el koyar. Halkın da inançlarının değişmesi ile iç kısım Katolik geleneklere göre düzenlenmiştir. O zamanlardan heykeller günümüze kalmamıştır çünkü kilise bu heykelleri yok etmiştir. 7. yüzyıldan itibaren tam bir kilise olduğu kayıtlara geçmiştir. Bu değişimi hızlandıran ise halk olmuştur. Büyük veba salgınını, Pantheon’dan çıkan şeytanların yaydığını söylemiş ve buna inanmışlardır. Bugün hala kapısında “Azize Meryem ve Şehitler Kilisesi” yazar.

Mimaride önemli yenilikleri olan Roma’da ilk kubbeli yapı yine Pantheon’dur. Bu ilk, onu mimari açıdan da önemli bir kategoriye sokar. Kubbesinin çapı 43 metredir ve tam ortasında tepesinde 2,7 metrelik bir boşluk bulunur. Bu boşluktan mucizevi şekilde yağmur girmediği inanışı vardır ancak bu yanlış bilgidir. Tapınağın sadece bu boşlukla aydınlanıyor olması asıl önemli olan kısımdır. Boşluğun adı Oculus olarak geçer. Kubbe, Oculus ve süslemeler devrim yaratırken bugün hala sorulan asıl soru yapı malzemesidir. Pantheon tamamen beton ile yapılmıştır ve antik çağda keşfedilmediği bilinen betonun nasıl kullanıldığı hala büyük sırdır. Yine kubbe yapımı çığır açmıştır ancak Ayasofya’nın kubbesi Pantheon’un tahtını almıştır ve Pantheon’un kubbesi dünyada 2. olmuştur.

Başta söylediğimiz gibi artık önemli isimlerin mezar yeri olarak görülen bu yapının içinde Roma halkının ileri gelenlerinin lahitleri bulunuyor. İçeriye girdiğinizde bu lahitleri görebiliyorsunuz. Yine antik çağdan günümüze son derece iyi korunan sütunlar, işleme ve oymalar ile resimler kesinlikle görülmesi gerekenlerden. 2000 yıl öncesini anlamak, antik çağı incelemek Pantheon içinde çok kolay ve keyifli. Mimariye ilgisi olanlar içinse Ayasofya ve Pantheon birlikte araştırılmalı. Ayasofya’nın yapımında buradan feyz alındığı ve çeşitli benzerlikler gösterdikleri biliniyor.

Bu yapıya giriş ücretsiz ve aşırı kalabalık bir kuyruk beklemeden ziyaret edebilirsiniz. Tabii akşam saatlerinde kapanıyor bu sebeple gün bitmeden yetişmeniz gerek. Yapının hemen önündeki meydan ve basamaklarda ise günün ve gecenin her saati insanlar oluyor. Burada başka ülkelerden insanlarla tanışıp, sohbet etmek çok kolay. Eğer ziyaret saatini kaçırırsanız ,önünde oturup yapıyı dışardan inceleyebilir ve sıcacık sohbetler edebilirsiniz. Üstelik bu yapı ve çevresindeki pizzacılar da şehrin diğer bölgelerine göre daha uygun ve lezzetli diyebiliriz.

Roma’da Gezilecek Yerler linkine tıklayarak bu şehirde ziyaret edilecek diğer turistik yerlere ulaşabilirsiniz.

Menü