Pisa Kulesi – Pisa
Kuzey İtalya’nın Pisa şehrindeki Mucizeler Meydanı’nda bulunan Pisa Kulesi, Pisa Katedrali’nin çan kulesi olarak 1173 yılında inşaa edilen yapıdır. Yapımında birden fazla mimarın çalıştığı bilinen kule inşaasının tamamlanmasının ardından, zamanla eğilmeye başlamıştır.
56 metrelik kulenin ilk çizimi kime ait bilinmiyor ancak hem şehrin başından geçen olaylar hem de kulenin eğiliyor oluşu zaman zaman inşaatı durdurmuştur. Sonraları mimarlar Bonanno Pisano, Ghererdo din Gherard ve Giovani di Simone kulenin bitimi için çalışmıştır. 1173’te başlayan inşaat süreci, 1399’da mimar Tommaso Pisano kulenin son katını yapmasıyla sona ermiş ve inşaat tamamlanmıştır.
Pisa Kulesi her 100 yılda 0,7 cm kadar güneye doğru eğilir. Bu yapısıyla ün salmış eğik Pisa Kulesi, sadece Pisa şehrinin değil, İtalya’nın da sembolleri arasında yer alır. 56 metre uzunluğundaki bu kulenin tepesine çıkmak isterseniz 294 basamak çıkmanız gerekiyor. Ben kendime güveniyorum diyorsanız bu tarihi kulenin basamaklarını mutlaka arşınlamalısınız. Ancak burası genelde turistler tarafından bir fotoğraf durağı olarak kullanılmakta ve Pisa Kulesi önünde esprili fotoğraf çekilmek adet haline gelmiştir diyebiliriz. Burada fotoğraf çekilen turistler kulenin eğik yapısının etinden de sütünden de faydalanıyor. Espirili fotoğraflara malzeme olan Pisa Kulesi, renkli bir durak noktası oluyor ziyaretçilerine.
Pisa Kulesi’nin her katı birbirine eşitken, son yani 8. kat silindirik yapıdadır. 294 basamakla çıkılan bu kat, çanın bulunduğu yerdir. Yapımı 3. kata geldiğinde, kulenin eğilmesi başlamıştır. Önceleri nedeni tam anlaşılamamış ve inşaat sürecine zarar vermiştir. Bu eğilmenin sebebi temeldeki kil bazlı yumuşak toprağın, bu büyük ağırlığı karşılayamamasıdır. Ağırlık merkezinin, temel dairenin içinde kalan izdüşümü yıkılmasını engellemektedir. Buna rağmen her 100 yılda 0,7cm eğilmektedir. Şimdilerde kulenin güneyinden sarkıtılan, önlem amaçlı bir çekül bulunur ve geçirdiği uzun restorasyonla yıkılmasının önüne geçilmiştir.
Şehir katedraline görkemli bir kule yapma isteği ilk olarak Venedik ve Cenova’ya karşı oluşmuştur. Ancak yıllarca bitmemesi önemli bir sorun olmuştur. Sonralar Galileo’nun gülleleri Pisa Kulesi’nden aşağı atarak fizik gözlemleri yaptığı iddiasıyla ünlenmeye başlamıştır. Galileo’nun kuleye gelmesi bir efsane olarak görülür. Esas ünlenmesi ise elbette ilk başlarda başarısızlık olarak görülen eğimidir. Günümüzde dünyanın en çok turist çeken mekanları listesinde başlardadır ve adeta yerel halkın övünç kaynağıdır.
Ünlü Mucizeler Meydanı içinde bulunan Pisa Kulesi ortaçağ mimarisine ait bir eserdir. Romanesk tarzda inşaa edilmiştir ve 1987 yılında Unesco tarafından korumaya alınmıştır. İtalya Pisa Kulesi çökme tehlikesi içerisindeyken, 20 milyon sterlinlik bir proje ile zemin çalışması yapılarak kurtarılmıştır.
İnşa döneminde Floransa ile Pisa şehri arasında savaş çıkınca kulenin inşası durmak zorunda kalır. Bir yüzyıl sonra kulenin inşasına tekrar başlanır. 1272 yılına kadar kulenin inşaatı devam eder. Ancak, kule halen eğilmeye devam etmektedir. 1284’te yine bir savaş sebebiyle kulenin inşası tekrar sekteye uğrar. 1370’de inşasına devam edilen kule 60 metre yüksekliğe ulaşır ve kulenin inşaatı nihayete erdirilir.
Toprağın elverişsiz olması sebebiyle 3. Kata gelindiğinde kule yana yatmaya başlamıştır.1274 yılında 3. Kat eklenmiş ve kule eğilmiş. Pisa Kulesi, Babil Kulesi örnek alınarak yapılmış bir kule. Çan kulesi olarak tasarlanmıştır. Bu kulede 7 çan bulunmaktadır ve 8 katlı, mermerden yapılmış yuvarlak sütunlar üzerine kurulmuştur. Kulenin çapı 16 metre, yüksekliği 56 metredir. Kule yüzyılda bir 0,7 cm eğiliyormuş ve unesco tarafından koruma altına alınmış. Pisa’nın gücünün ve zenginliğinin bir sembolü olarak Cenova ve Venedik’e rakip olarak yapılan kule 1990-2001 yılları arasında onarım için kapalı tutulmuş.
Pisa Kulesi Ziyaret Bilgileri
Yaz aylarında saat 20:00’a kadar, kış aylarında ise 17:30’a kadar ziyarete açıktır. Pisa kentine gelindiğinde tabelalardan yardım alınarak kısa bir yürüyüşle buraya ulaşılabilir.
Pisa’da Gezilecek Yerler linkine tıklayarak bu şehirde ziyaret edilecek diğer turistik yerlere ulaşabilirsiniz.