Helsinki Gezi Rehberi

Gür ormanları, şirin kasabaları, planlı kentleri, tasarım sanatı, ahşap sivil mimarisi ile görülmeye değer bir ülke olan Finlandiya Kuzey Avrupa’da yer alan Norveç, İsveç, Rusya ve Estonya’ya komşu olan 5 milyon nüfuslu bir ülkedir. Her tarafı su ve ormanla bezenmiş harika doğası olan ülkede buz tabakasının erimesiyle çukurlar su ile dolarak gölleri oluşturmuş ve göller birbirine akarsular ile bağlanmış. Helsinki Gezi Rehberi‘ne geçmeden önce gelin biraz Finlandiya’yı ele alalım.

Finler ülkelerine ‘Suomi’ derler, sazlık yer veya karanın su birikintileri ile kaplı olduğu yer anlamına gelir. Kuzey Avrupa’nın en sert iklimine sahip ülke olan Finlandiya, sınırları içinde yer alan 60.000 göl ile en fazla gölü bulunan ülke ünvanına sahiptir. Aslında bu rakam çok daha fazladır. Örneğin Finlandiya’daki 500 metrekareden büyük her su birikintisini göl olarak varsayarsak Finlandiya 187.888 göle sahiptir. %75’i ormanlık arazi olan bu ülkenin yüz ölçümü Türkiye’nin yarısı kadar ve nüfusu 5 milyon civarıdır. Yerleşim alanları ülkenin çok az bir kısmını kapsıyor, ülkenin büyük bir bölümü ovalardan oluşuyor ve dağlık bölgelere çok az rastlanır. Ülkede ormanlık arazinin çok olması dolayısı ile kağıt sanayi çok gelişmiştir.

Finlandiya, doğası ve onunla kurduğu ilişkisi ile her zaman ön planda olmuştur. Zorlu doğa şartları Finlerin farklı sorunlar ile uğraşmalarını sağlamış tasarımdaki çözüm önerileri ile tasarımda ‘Kuzey’in Ruhu’ olarak anılmaya başlanmışlardır. Finlandiya’ya insanlar doğudan, bugünkü Rusya bölgesinden ve Güney Baltıklar üzerinden 10.000 sene önce gelmeye başlamış ve yerleşmişler. Finlandiya 600 yıla aşkın bir süre Orta Çağ’dan 19. y.y. başına kadar İsveç’in bir parçası olarak varlığını sürdürmüştür. Sonrası Rusya ve İsveç, Finlandiya üzerinde egemen olabilmek için birçok kez savaşmışlardır. 1809’da hakimiyet Rusya’nın eline geçmiştir ve 1917’ye (Rusya’daki Bolşevik Devrimi’ne kadar) kadar bu hakimiyet sürmüştür.

6 Aralık 1917, 1.Dünya Savaşı sonlarında bağımsızlık bildirgeleri ile bağımsızlıklarını duyurdular ve o tarihten beri bağımsız bir ülke olarak varlıklarını sürdürmektedirler. Rusya’nın himayesi altındayken Rusya, İsveç etkisini azaltmak için ve Rusya’ya uzak olan başkent Turku’yu Helsinki’ye taşımıştır. Günümüzde Helsinki, ülkenin en büyük ve kalabalık şehri olmasıyla birlikte hem resmi hem de kültürel başkentidir.

Ural halklarından olan Finlandiya, Nordik ülkelerinden olmasına rağmen Cermen kültüründen olmadığı için İskandinav sayılmaz. Son yıllarda Dünyanın en mutlu, yaşanılası, eğitimli vs. gibi ünvanlarla adını sık sık duyuran Finlandiya, bu tarz listelerde hep ilk 10’da yer alarak bu ünvanları hakettiğini ispatlamaktadır. Özellikle eğitim sistemlerinin başarısı çok konuşulan ve alışılmadık metodlar deneyerek oldukça başarılı olan Finlandiya bunun dışında toplum sağlığı, dürüst yönetim ve mutluluk gibi kıstaslarda da lider ülkelerden biridir. Sporda da dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olan Finlandiya, Yaz Olimpiyatları tarihinde nüfusuna oranla en fazla madalya kazanan birinci, Kış Olimpiyatları tarihinde ise ikinci ülkedir. Olimpiyat başarıları dışında Finlandiya rallide de en çok madalya kazanan ülkedir. Finlandiya aynı zamanda kişi başı yılda 12 kilogram kahve tüketimiyle dünyada en fazla kahve tüketen ülkedir.

Tarihi boyunca İsveç ve Rusya arasında paylaşılan bu coğrafya 1.Dünya Savaşı’ndan sonra Rusya İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını kazansa da Sovyetler Finlandiya’yı tekrar işgal etmek istemişler ancak 2.Dünya Savaşı’nda meşhur Kış Savaşı’nda Finlandiya kendisinden kat kat büyük olan Sovyet Ordusu’nu alt etmiş ve ufak bir toprak kaybı dışında bağımsızlıklarını korumuşlardır. Bu savaşta beyaz kıyafetleriyle gizlenerek keskin nişancılık yapan Simo Hayna, savaşta 540 sovyet askerini öldürerek en çok asker öldüren keskin nişancı rekorunun sahibidir. Kızıl Ordu’ya korku salan Hayna’nın lakabı ‘Beyaz Ölüm’dür.

Finlandiya’nın güneyinde kıyıları girintili çıkıntılı bir yarım adayla irili ufaklı adalar üzerinde kurulu olan Helsinki, Finlandiya körfezinin kıyısında yer alır. Konum olarak Avrupa Birliği’nin en kuzeydeki başkenti sayılır. Adalar şehri olarak da bilinen Helsinki yaklaşık 315 ada ile dikkatleri üzerine çekiyor. Kamu yapıları, geniş bulvarları, kıyıya paralel uzanan yolları kentin en dikkat çekici özelliklerindendir ayrıca şehir Finlandiya’nın işletme, finans, moda, tıp, eğlence, medya ve kültürde can damarıdır. Açık renk granit taşlarıyla mimarisi oldukça dikkat çeken Helsinki, ‘Kuzey’in Beyaz Kenti’ olarak anılır. Maviyi ve yeşili bünyesinde barındıran şehir denize ve doğaya yakınlığı ile ayrı bir havaya sahiptir.

Helsinki, 1550 yılında İsveç kralı I. Gustav tarafından bugünkü kent merkezinin yaklaşık 5 km kuzeyinde, Vantaa Irmağı’nın ağzında kuruldu. Başkent olmadan önce ticari olarak fazla bir öneme sahip olmayan şehir, Finlandiya’nın Rusların eline geçmesiyle başkent olduktan sonra hızla gelişerek bugünkü halini almıştır. İskandinav yöresel mimarisini ve modernizmini açıkça gözler önüne seren şehir, modern mimari anlayışı ile dünyanın ilgisini üzerine çekmeyi başarmıştır.

Helsinki Gezi Rehberi : Helsinki’de Gezilecek Yerler

Başlıklara tıklayarak Helsinki gezilecek noktalar, görülecek yerler, müzeler, tarihi ve turistik mekanlar hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilir ve siz de Interbus sayesinde Helsinki Gezi Rehberi listesindeki yerleri ve birbirinden güzel diğer Avrupa şehirlerini tek seferde, üstelik ekstra tur ücreti olmadan, en uygun fiyatlarla gezmek için aramıza katılabilirsiniz.

Senato Meydanı

Helsinki’nin en eski meydanlarından biri olan bu meydanda bulunan senato binası 1882 yılında tamamlanmış ve hala Finlandiya’nın yönetim merkezlerinden biridir. Şehrin en turistik noktası olan bu meydanda Fin Senatosu dışında Helsinki Katedrali ve Helsinki Üniversitesi de meydanın en önemli eserlerindendir. Rus çarı II. Aleksander’a ait bir bronz heykel yine meydanda bulunmaktadır. Ayrıca şehrin Old Town bölgesi yine bu meydanın etrafında konuşlanmakta. Helsinki gezinizin en önemli kısmını oluşturan bölge burası diyebiliriz.

Helsinki’nin neoklasik döneminin kalbi olan meydan şehrin en önemli meydanlarından biridir. Birçok tarihi mekâna ev sahipliliği ile turistler tarafından sıkça ziyaret edilen bir meydandır. İsveç hakimiyetinden sonra Rus hakimiyetinde oldukça değişikliklere uğrayan şehir, ünlü Alman mimar Carl Ludvig Engel tarafından baştan yaratılmış adeta ve eserleri bu meydanda varlıklarını sürdürmekte.

senato meydanı

Helsinki Katedrali

Senato Meydanı’nda yer alan Helsinki Katedrali neoklasik tarzda inşa edilmiş, şehrin her yerinden görülebilen kubbelere sahip kutsal bir mekandır. Yine ünlü mimar Carl Ludvig Engel tarafından tasarlanıp tamamlanmıştır. Çatısında bulunan Hz. İsa’nın 12 havarisinin heykeli şehri koruyormuşçasına bir izlenim vermekte.

helsinki katedrali

Suomenlinna Adası ve Kalesi

Finlandiya’nın kalesi anlamına gelen ve müze, park ve sanat alanı olarak Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan minik ada Helsinki’nin en turistik bölgelerinden biridir. Ulaşımı Market Square’den kalkan 20 dakika süren feribot ile sağlanıyor. Görülmeye değer olan Sveaborg Kalesi (İsveç kalesi) 18.yüzyılda Rusların Baltık’a erişimini engellemek için İsveçli mimar Augustin Ehrensvard tarafından tasarlanmıştır. Ada 1808-1809 Rusya-İsveç savaşı sonucunda Rusya’nın hakimiyetine geçince genişletilip güçlendirilmiştir. Rantakasarmi binası, Rus kilisesi gibi yapılar eklenmiş.

1918’de bağımsızlığını ilan eden Finlandiya, adaya Suomenlinna adını vermiş. Ada kültür ve eğlence amaçlı kullanım için yenilenmiş. Suomenlinna Adası içerisinde oturup dinlenebileceğiniz, bir şeyler yiyip içebileceğiniz çeşitli cafe, restoran ve dükkanlar bulunmaktadır. Helsinki halkı yaz aylarında piknik için de bu adayı tercih etmektedir. Tekne ile ulaşabileceğiniz bu ada özerinde önemli bir deniz kalesi bulunmakta ve bunun dışında yeşillikler içinde güzel bir manzaraya sahip. Yürüyüş yapabileceğiniz adada ayrıca müzeler bulunmakta.

suomenlinna adası ve kalesi

Mannerheimintie Caddesi

Esplanede sonundan itibaren, Merkez Tren İstasyonun’dan ana postanenin karşısına uzanan işlek cadde, ünlü mimar Eliel Saarinen’in 1919 da inşa ettiği tren istasyonu 48 metre yüksekliğindeki saat kulesi ile dikkat çekiyor. Cadde üzerinde kaliteleri yüksek restoran ve kafeler bulunur. Postanenin yanında bulunan Fin tarihinin en önemli kişilerinden Mareşal Mannerheim’ın atlı heykeli bulunur. Bu heykelin arkasında da ünlü Kiasma Müzesi yer almakta. Cadde boyunca parlamento binası, çok sayıda dükkan ve şehrin en lüks mekanları tarihi dokularını kaybetmemiş halde sıralanıyor.

mannerheimintie caddesi

Finlandiya Ulusal Müzesi – Kansallismuseo

Mannerheimintie Caddesi’nde konumlanan müze Romantik stiliyle cadde boyunca solda bulunan tek bina olması ile ve uzun çan kulesiyle dikkat çekiyor. Müze içerisinde Finlandiya kültürü ve etnografisiyle ilgili geniş materyaller içeren bir koleksiyon mevcut. Ülkedeki en büyük ve kalıcı koleksiyon olan arkeolojik materyaller Prehistorik bölümünde sergileniyor. Finlandiya’nın Orta Çağ’dan devlet haline gelmesine kadar gelişimini belgeleyen çeşitli belgeler de bu müzede mevcut.

finlandiya ulusal müzesi

Ateneum Sanat Müzesi

Genellikle kütüphane olarak bilinen, Finlandiya’nın en önemli klasik müzesi aynı zamanda Finlandiya Sanat Akademisi’ne ev sahipliği yapıyor. Tren Garı’nın güney tarafındaki Rautatientori Meydanı’nda konumlanan müze, Helsinki’nin en beğenilen yapılarından biri olarak dikkat çekmekte. Finlandiya’nın 18. Yüzyıl rococo akımından 20. Yüzyıl akımlarına kadar bir çok esere ev sahipliği yapıyor.

Müze binası 1887 de TheodorHöijer tarafından tasarlanmış ve tamamlanmıştır. Ateneum Galerisi çağdaş sanatta en iyi sanat koleksiyonları barındıran müzelerden biridir. Müzede A. Edelfelt (1854-1905), E. Järnefelt (1863-1937), P. Halonen (1865-1933), ve A. Gallen-Kallela’nin (1865-1935) çalışmaları in bölümünde sergileniyor. Auvers-sur-OiseRembrandt’ınMonk Reading ve Vincent Van Gogh’un “Street in Auvers-sur-Oise” eserleri de müzede sergileniyor. Fin heykeltıraşlar V. Vallgren, W. Aaltonen, W. Runeberg, ve S. Hilden yapıtları da müzede sergilenmekte. Girişin önünde V. Vallgren tarafından yapılan Albert Edelfelt’in bronz figürü müzeye girişte insanların dikkatlerini üzerine topluyor.

ateneum sanat müzesi

Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi

20. Yüzyıl ortalarının Finlandiya sanatını ve dünya sanatını barındıran Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi, mimarisi ile göz dolduruyor. 1998’de ünlü mimar Steven Holl tarafından tamamlanan müze, şehir merkezindeki modern Fin mimarisinin önemli örneklerinden biridir.

kiasma çağdaş sanat müzesi

Uspenski Katedrali

Tipik Rus mimarisini yansıtan, Bizans ve Slav etkilerini gözler önüne seren yapı Helsinki’nin en güzel yapılarındandır ve Batı Avrupa’daki en büyük Ortodoks Kilisesidir. Helsinki’nin Rusya kontrolü altında bulunduğu dönemde inşa edilen ve bu yüzden Rus etkisinin ağırlıkla hissedilebildiği yapı Rus mimar Aleksey Gornostayev tarafından tasarlanmış. 1868 yılında kutsanmasıyla ibadete açılan Uspenski Katedrali, güzel mimarisiyle mutlaka görülmesi gereken bir yapı.

Altın kaplı kubbeleriyle Rus etkisinin en belirli örneklerinden biri olan katedrale Senato Meydanı’ndan denize doğru ilerlediğinizde güzelliği ile dikkatinizi çekecektir. Ortodoks Hristiyanları için önemli bir olay olan ‘Hz. Meryem’in sonsuz uykuya dalması’ adına yapılmıştır. Kelime anlamı olarak da bu olayı temsil eden Slav kökenli ‘uspenie’ kelimesinden gelmektedir. Girişi ücretsiz olan katedral saat 16.00’a kadar ziyarete açıktır.

uspenski katedrali

Kauppatori Pazar Meydanı

Uspenski Katedrali’nin önünde bulunan ünlü Pazar Meydanı Kauppatori, şehrin en hareketli noktalarından biridir. Çevresi cafe ve restoranlarla, ortasında ise balıkçılar bulunur. Fin yemekleri, çiçekler ve hediyelik eşya satan stantlarla dolu. Taşla döşeli olan bu meydan Helsinki’nin merkezi olarak planlanmış ve Kuzey Avrupa’nın en çok tanınan dış pazarlarındandır. Baltık Denizi kıyısında, Esplanadi’nin doğusunda bulunan Pazar, yıl boyu bu meydanda yerini koruyor.

kauppatori pazar meydanı

Kaya Kilise – Temppeliaukio Church

Kayaların içine oyulmuş ilginç mimarisiyle bu kilise de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Bakır kaplı bir kubbe ve kayadan oluşan duvarları ile özgün bir yapı olan bu kilise aynı zamanda Helsinki’de popüler bir konser mekanıdır.

kaya kilise

Helsinki Gezi Rehberi : Helsinki Hakkında Bilgiler

Bir Avrupa Birliği ülkesi olan Finlandiya ne yazık ki Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Finlandiya’nın başkenti Helsinki’yi ziyaret etmek için Schengen Vizesi sahibi olmanız gerekmektedir. Finlandiya Vizesi linkine tıklayarak vize için sizden istenilen belgeleri öğrenebilir ve bu konuda uzman ekibimizden destek alabilirsiniz. Ancak yeşil pasaportunuz varsa vizeye ihtiyacınız yok.

  • Ülke: Finlandiya
  • Para Birimi: Euro
  • Dil: Fince, İsveççe
  • Helsinki Nüfusu: 631.695 (2016)
  • Telefon Kodu: +358 (ülke), 9 (şehir)
Menü