Kalemegdan – Belgrad
Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ın en önemli değer taşıyan park yeridir. Şehirde gezilecek yerler arasında ilk sırayı almaktadır. Belgrad Kalesi‘ni de içinde bulundurduğu, Tuna ve Sava nehirleri arasında bulunan harika manzaralı tepede yer almaktadır. Büyük Savaş Adası’nın da bulunduğu yer burasıdır.
Kalemegdan ismini, Osmanlı İmparatorluğu zamanında almıştır ve Türkçe kökenlidir. İsmini, kale meydanının sonradan türeyerek Kalemegdan olmasıyla son halini almıştır.
Kalemegdan parkı, gezi rotasında Belgrad’ı bulunduranlar için ilk önce uğramaları gereken yapıdır. Park aktivitelerin ve festivallerin yapıldığı insanların manzarayı izleyip güneşli güzel günlerini geçirip bisiklet sürebildikleri nacizane lokasyonda bulunmaktadır. Kalemeydan Parkı içinde birbirinden farklı sanat eserleri, müze, galeri gibi yapıları da bulundurmaktadır. Parka giriş için herhangi bir ücret ödemek zorunda değilsiniz. Kısacası burası harikulade bir manzaraya sahip bir meydan, iyi durumda yapıları ve insanı derinden etkiliyor.
Park içerisinde ‘Anahtar Teslim Anıtı’ bulunmaktadır. Kalemeydan Parkı girişinin sağ tarafında Osmanlı’nın, 6 Nisan 1876 tarihinde, Belgrad, Smederevo, Šabac ve Kladovo kalelerinin anahtarlarını Sırplara teslim etmesini tasvir eden yatay mermer anıttır.
Kalemegdan şehrin hemen merkezinde, ana cadde Knez Mihailova’nın sonunda yer alan bir meydandır. Meydanın içerisinde müzeler, parklar, anıtlar, galeriler, heykeller bulunur.
Belgrad önemli bir stratejik konuma sahip olduğundan bu alan tarihte yüzden fazla kez istila edilmiş, Avrupa’ya giriş kapısı olarak görülen ve Avrupa’ya açılan ticaret yollarının merkezi olan Belgrad 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman Han önderliğinde Osmanlı kuvvetleri tarafından fetih edilmiştir. Meydan üzerinden de görebileceğimiz üzere Tuna ve Sava nehirleri burada birleşiyor. Bugün halen yük gemilerinin, Avrupa’ya yol alan ticari gemilerin merkezi yeri olan bu birleşim noktası Kalemegdan üzerinden görülebilmektedir.
Sultan Süleyman Han’ın fethi sırasında Belgrad oldukça tahrip edildiğinden buradaki Ortodoks nüfus İstanbul’a bugün Belgrad Orman bölgesi olarak anılan alana gönderiliyor. İsmini de bu dönemden alıyor.
Damat Ali Paşa Türbesi de bu meydanın ortasında bulunuyor.
Belgrad Kalesi’nin bulunduğu alana ‘’Kalemegdan’’(Kale Meydanı), park içerisinde bulunan 18.yüzyıl ortalarında inşa edilen saat kulesinin ‘’Sahat Kula’’ olarak adlandırılması, Sırpçaya girmiş Türkçe kelimelere ve Türk kültürel izlerinin göstergesi olarak dikkat çekiyor. Kalemegdan ve çevresi Tuna ve Sava nehirlerinin buluştuğu noktada yükselen bir tepede yer alıyor. Meydan tarihi Belgrad Kalesi’nin yanında önemli Osmanlı eserlerine ve parklarına ev sahipliği yapıyor.
Belgrad Kalesi’nin giriş çıkışını sağlayan kapılardan olan Stambol Kapija (İstanbul Kapısı) bu meydanda bulunmaktadır. Park içerisinde Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’nın 1578’de yaptırdığı bir çeşme bulunuyor. Çeşmeyi arkanızda bırakıp biraz daha ilerleyince, gözleriniz muhteşem bir şehir
manzarasıyla ve yeşille şenleniyor. Bu manzara ile Belgradlıların doğayı nasıl koruduklarını ve değer verdiklerini görme fırsatı buluyorsunuz.
Park alanı içerisinde bir de Askeri Müze yer alıyor. Osmanlılar tarafından inşa edilen İstanbul Kapısı’nın nünden başlayan açık hava müzesi, I.Dünya savaşı’ndan kalma tank ve bunlara benzer ağır silahlar bulunuyor. Askeri müze içerisine girip ayrıca Kosova Kurtuluş Ordusu’na ait yakalanan silahlar, bombalar ve füzeler, nadir bulunan silahlar ve 1999 yılında vurulan Amerika’nın görünmez savaş uçağına ait parçalar görmeniz mümkün.
Belgrad’da Gezilecek Yerler linkine tıklayarak bu şehirde ziyaret edilecek diğer turistik yerlere ulaşabilirsiniz.