Notre Dame Katedrali – Paris

Dünyada ünlü olmuş, Meryem Ana’ya ithaf edilen katedrallerden biridir. Paris’te Sen Nehri kenarında bulunur ve giriş kısmı batıdadır. Gotik mimariye sahip Notre Dame Katedrali tüm dinlerden insanların çokça ziyaret ettiği bir yapıdır ve hatta Eyfel Kulesi‘nden daha fazla turist ağırladığı söylenir. Edebiyat severler ile din ve mimari ilgilileri belki de ilk kez bir katedral etrafında toplanır.

Hemen herkesin bildiği ve ülkemizde Notre Dame’ın Kamburu adıyla bilinen roman bu katedral için yazılmıştır. Zamanında oldukça harap bir duruma düşen katedralin yıkılışı söz konusu olunca ünlü yazar Victor Hugo bu duruma çok üzülmüş ve bunu engellemek istemiş. En iyi bildiği yöntemle yani bir roman yazarak Paris halkının ilgisini Notre Dame Katedrali’ne çekmeye çalışmış. Bu roman beklenen ilgiyi çekmiş, hatta dünya çapında bir üne kavuşmuş ve halkın da desteği ile katedralin yıkımını durdurmuştur. Bu güzide yapının günümüze ulaşması bir nevi Victor Hugo sayesindedir diyebiliriz.

Katedralin bulunduğu yerde önceden bir kilise vardı ancak daha sonra kilise yıkılıp yerine Notre Dame Katedrali yapıldı. Yapımın başlaması Piskopos Maurice de Sully tarafından gördüğü bir rüya üzerine yapılmıştır. Öyle ki piskopos rüyasında kilisenin yerinde Paris’in en görkemli yapısını görmüş ve bunun görevi için daha uygun olduğunu anlamış. Böylece 170 yıl sürecek inşa süresi başlamış. 1163 yılında yapım başlatılarak 1345’te tamamlanır. Kulelerin yapımında birden çok mimar çalışmıştır ve bu sebeple kulelerde değişik izler görmek mümkündür. Meryem anaya adanarak yapılan bu gotik katedral Seine Nehri’nin ortasındaki İle De La Cite’de inşaa edilmiştir.

Katedralin en önemli kısmı batı tarafı kabul edilmektedir. Katedralin tamamını gotik, batı kısmı ise Roma mimarisidir. Batı kısmı; güney kule, büyük galeri, batı gül penceresi, krallar galerisi ve Meryem Ana kapısından oluşur. Güney kulede katedralin ünlü çanı Emmanuele vardır, büyük galeri efsane ölüm chimerayı barındırır, bebek İsa ile Meryem Ana gül penceresinde ve 24 kral heykeli krallar galerisindedir. Yhuda’nın heykeli de krallar galerisinde bulunanlara dahildir. Girişte bulunan 3 büyük kapıda ise, İsa’nın ölüleri ve yaşayanları yargılamasının hikayesi işlenmiş ve buraya Son Yargılanma Kapısı da denmiştir. Binanın ana kısmından ayrı payandalar vardır ve bu payandalar katedrale pek çok eleştiri gelmesine neden olmuştur. Çirkin durdukları söylense de gotik tarzdaki ince duvarları korumaları amaçlanmıştır.

170 yıllık bir yapım süresi geçiren Notre Dame Katedrali Paris’in ve hatta Fransa’nın en önemli dini yapısı kabul edilir ve önünde bulunan Orta Yol Paris’in merkezi denilir. Burası söylentiden çok, kabul görmüş bir şehir merkezidir. Yani Paris’in merkezi bu katedraldir diyebiliriz. Fransız ihtilalinde adı Aklın Tapınağı olarak anılmış, bir süre bakımsız kalmış ve hatta şarap mahzeni olarak kullanılmış ancak sonunda en ünlü ve önemli katedral haline gelmiştir.

Güney Kulesinde bulunan Emmanuel çanı 13 ton ağırlığındadır ve sadece tokmağı bile 500 kilo gelir. Emmanuel çanının alaşımı kalıba dökülürken, Paris’li kadınların mücevherlerini içine attıkları ve çanın renginin bu mücevherlerle şimdiki rengini aldığı söylenir. Notre Dame Katedrali’nin ana kubbesi 34 metre yüksekliğindeyken, kuleleri 69 metredir. Çan Kulesi için 422 basamak çıkılır.

Notre Dame Katedrali Ziyaret Bilgileri

Katedrale girmek ücretsizdir. Başta çok ciddi bir kuyruk görebilirsiniz ama vazgeçmeyin, çok hızlı ilerleyen sıra sizi çabucak içeri sokacaktır. Geziniz ortalama 15 dakika sürer. Yapının her alanı gezmeye açık değil, bu sebeple girdiğiniz sırayla yavaşça çıkışa yönlendiriliyorsunuz. Dışarıdan izlemesi ve tabii incelenmesi çok keyif verici olan katedralin içinde dışında büyük özenle yapılmış eserleri rahatlıkla görebilirsiniz.

Paris’te Gezilecek Yerler linkine tıklayarak bu şehirde ziyaret edilecek diğer turistik yerlere ulaşabilirsiniz.

paris notre dame katedrali

Menü