Paris Zafer Takı – Arc de Triomphe – Paris
Aslında kazanmak nedir ki? En büyük zaferi kazandığında bir Antonius olduğunu düşün. Paris’e geldiğini ve o takın altında olduğunu ve bütün insanların senin altında olduğunu düşün. Ve gücün en üstünde olduğunu. Yalnız kaldığın o anda “Ne oldu be? Şimdi ne olacak?” diyorsan kaybedersin sen. Kaybetmişsin. Yani o anda en büyük zaferin içinde kaybetmişsin. Hatırladınız mı bu repliği? Kaybedenler Kulübü filmini izlediyseniz hatırlayacaksınız. İşte orada adı geçen Antonius aslında Roma İmparatoru Jül Sezar’ın komutanlarından biridir. Sezar öldürüldüğünde onun öcünü almak için büyük bir hırsla, doğudan batıya, güneyden kuzeye düşmanı kim varsa ezer geçer. Son düşmanlarının da kellelerini uçurduktan sonra şöyle bir etrafına bakar ve askerlerine der ki; Ben ki yenilmez Antonius’um ama ne önemi var. -Sezar öldü bir kere.. Bu arada Antonius Kleopatra’nın da aşkıdır. Kleopatra’da Sezar’ın aşkıdır. Dur şimdi mevzu çok karışık onu sonra anlatıcam. 🙂
Austerlitz Savaşı bittiğinde, Fransız askerleri galip gelince Napolyon, askerlerine evinize zafer taklarının altından geçerek döneceksiniz demiş ve bunun için bir tak inşa etmeye karar vermiş. 1806 tarihinde inşaat başlamasına rağmen Rus İmparatorluğu’na karşı tekrar savaş başlayınca inşaat önce yavaşlatılmış, daha sonra durdurulmuş ve yaklaşık 30 yıllık bir süreden sonra ise Paris Zafer Takı – Arc de Triomphe tamamen açılmış. İnşaatın ilk dönem mimarlarıyla ikinci dönem mimarları birbirinden farklı. İlk mimarlar François ve Chalgrin iken ikinci dönem mimarlar Goust Nicholas Huyot’tur. Yüksekliği 49 metre olan Zafer Takı’nın eni 22 metredir. 12 caddeye yol veren bir döner kavşak noktasının tam ortasında yer alır ve bu caddeler arasında ünlü Şanzelize Caddesi de bulundur. Diğer önemli iki cadde ise Grande Armee ve Wagram caddesidir.
Zafer Takı Paris‘te tam bir anıt haline dönüşmüştür. 30 yıllık bir inşaat sürecinden sonra Temmuz Devrimi’nin altıncı yıldönümüne denk gelen günde büyük kutlamalar eşliğinde açılmıştır. Bundan on yıl sonra da Napolyon’un cenazesi yine bu takın altından geçirilmiştir. Zafer Takı’nın altında birinci Dünya Savaşı’nda ölen Fransız askerlerini temsilen, kim olduğu bilinmeyen meçhul asker mezarı vardır. Mezarın üstünde bir alev hiç sönmeden yanar. Savaş gazileri, dernekler ve halk bu alevin hiç sönmemesini sağlamaktadırlar. Bilinen, her gece saat 18:30’da alevin tazelendiğidir öyle ki Paris işgal altına alındığı gün dahi bu alevin sönmesi engellenmiştir.
Arc de Triomphe – Paris Zafer Takı’nın üzerinde 4 büyük heykel bulunur. Bu heykeller Gidiş, Zafer, Direniş ve Zafer’dir. Bu büyük heykellerin simgeledikleri anlamlar ve işçilikleri oldukça ünlüdür. Zafer Takı’nın üzerinde yazıtlar ve 660 kişinin ismi işlidir. Bu isimleri takın web sitesi üzerinden inceleyebilirsiniz. Harika işlemeleri olan ve 12 büyük caddeyi birleştiren kavşak yani Zafer Takı, dört ana blok üzerindedir. Napolyon kral ve imparatorların kazandıkları savaşlar anısına yaptırdıkları taklardan esinlenerek inşaata başlasa da en görkemlilerinden ve en zariflerinden birini inşa etmiş.
Zafer Takı’nın üzerine çıkıp 12 caddeyi, Eyfel Kulesi’ni, kısaca Paris’i tepeden seyredebilirsiniz. Tak üzerinde bir galeri ve teras bulunuyor. Galeride heykeller sergilenen sanat eserleri ve yazıtlar var. Teras galerinin bir üst katında ve burada panoramilk bir Paris manzarası var. Galeriye ve terasa çıkmak için döner merdivenlerden yardım alıyorsunuz ancak epeyce uzun merdivenler için hazırlıklı olmanız gerek. Terastan bakılınca hem modern Paris, hem tarihi Paris, hem iş merkezi Paris tamamen seyredilebiliyor. Bu anlamda Eyfel’den biraz farklı. Teras kısmında uzunca vakit geçirebilirsiniz.
Paris Zafer Takı – Arc de Triomphe Ziyaret Bilgileri
Zafer Takı’na ulaşmak için buraya öylece geçemiyorsunuz caddelerin kesişim noktası olduğu için araç trafiğinden dolayı alt geçitleri kullanmanız gerekiyor ancak alt geçitler ve metrolar birbirine sıkça karıştırılıyor, buna dikkat etmeniz faydalı olacaktır. Metro ile ulaşmak isterseniz 1 ve 6 numaralı hatlar buraya geliyor. Charles durağında indiğiniz takdirde meydanı kolaylıkla bulabilirsiniz. Özel günlerde törenlerden sonra ziyarete açık olan yapı 25 Aralık, 1 Ocak ve 1 Mayıs tarihlerinde ziyarete kapalı. AB vatandaşlığı olanlar ve öğrenciler ücretsiz gezebilirken diğer ülke vatandaşları ücret karşılığında takı gezebiliyor.
Paris’te Gezilecek Yerler linkine tıklayarak bu şehirde ziyaret edilecek diğer turistik yerlere ulaşabilirsiniz.