Tallinn Gezi Rehberi

Reval yani günümüz adı ile Tallinn, bir Baltık Devleti olan Estonya’nın başkentidir. Tallinn’n eski adı olan Reval size bir yerlerden tanıdık gelebilir. Hatırlarsanız lise tarih derslerinde bir ‘Reval Görüşmeleri’ geçer Osmanlı tarihinde. O görüşmeler işte bu şehirde yapılmıştır. 1918 yılına kadar Reval ismini kullanan Estonyalılar hürriyetlerine kavuştuktan sonra resmi olarak Tallinn ismini kullanmışlardır. Coğrafi konumuna bakacak olursak Finlandiya Körfezi ile Baltık Denizi’nin birleştiği noktada konumlanır. Tallinn Gezi Rehberi ile tarihe yolculuk başlıyor. Bu güzel şehrin şuanki isminin kökenine bakacak olursak; Tallinn isminin tam anlamıyla nereden geldiği bilinmese de kelimenin kökenini inceleyecek olursak “Taani-Linn” yani “Danimarkalılar’ın Şehri” veya “Talu linn” yani “Çiftçi Şehri” olduğu ihtimalleri oldukça yüksektir diyebiliriz.

Estonya 1991 yılında SSCB’den ilk ayrılan ülke ünvanına sahip olup yaklaşık 1.3 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin dili Estonca ve para birimi Euro’dur. Tallinn ise yaklaşık 400 bin nüfusuyla Estonya’nın başkenti ve en büyük şehridir. Estonya diğer iki Baltık ülkeleri olan Litvanya ve Letonya’nın aksine Baltık grubu dil kökenine mensup değil. Ural kökenli bir dile sahipler ve kökleri Ural Dağları’ndan gelmekte. Dil ve kültür olarak en yakın akrabaları da hep özendikleri Finlandiya. Estonya, Sovyetler zamanında Batı dünyasından en haberdar ülke diye geçiyor. Çünkü çok yakın oldukları Finlandiya’nın radyo ve televizyon kanalları iyi kötü Estonya’dan da çekiyordu ve dilleri aynı aileden olduğu için Estonya ‘demir perde’nin arkasından komünist olmayan dünyayı dinleyen ve gören tek Sovyet ülkesiydi.

Baltık Ülkeleri Sovyetlerden ayrılırken Estonyalılar bağımsızlıklarını şarkı söyleyerek kutladılar. Seslerini duyurmak isteyen Estonya Halkı, günler boyunca şarkı festivalleri düzenleyip, normalde söylenmesi yasak olan yöresel şarkılarını söylediler. Bu sayede toplum bilincini canlandırmayı hedefleyen Estonya bugün hala dünyada kayıtlı en çok yöresel şarkıya sahip ülke.

Estonya bayrağı kışın karlı bir günde ülkedeki ormanların manzarasından esinlenilmiştir. En üstteki mavi çizgi gökyüzü, ortadaki siyah çizgi ormandaki ağaçlar, en alttaki beyaz çizgi ise yerde birikmiş karı sembolize eder. Estonya son yıllarda teknoloji konusunda Avrupa’nın lider ülkelerindendir. Skype, Hotmail gibi şirketlerin Estonya’da kurulmasının yanı sıra, dünyanın en hızlı internet ağlarından birine sahip olmaları ve ülkenin en ücra ormanlarında bile çeken harika bir ücretsiz wifi hattı olması ve oy vermek dahil tüm devlet işlerinin internet üzerinden yapılabilmesiyle Avrupa’nın Silikon Vadisi sıfatını hakeden bir ülkedir.

Ülkenin en yüksek noktası 318 metredir. Letonya’nın en yüksek yeri ise 313 metredir. Hatta bu durumdan dolayı iki ülke arasında garip bir çekişme vardır. Letonya 2000’li yılların başlarında Estonya’yı geçmek için tepenin üzerine 6 metrelik bir yapı inşa eder ancak 2012 yılında bu yapı güvenlik gerekçesiyle yıkılmak zorunda kalır. Araştırmalara göre dünyada dine en az önem veren halk Estonya halkıdır. Nüfusun sadece %16’sı dinin hayatlarında önemli bir yeri olduğunu söylemiştir. Bu arada dünyada nüfusa oranla en çok kadın model çıkaran ülke Estonya’dır.

Estonya’nın Tallinn şehri, Finlandiya’nın bir şehri olan Turku ile beraber 2011 Yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Tallinn Gezi Rehberi’ne dönecek olursak Tallinn kentinin tarihi bölgeleri üçe ayrıldığını görüyoruz. Bunlar; “Katedral Tepesi” Günümüz Estonya Meclisi’nin yer aldığı bu tepe Tallinn’de merkezi otoritenin hayata geçirildiği ilk yerdir. İlk olarak piskopos yönetimiyle varlığını sürdürse de daha sonra yönetimi soylular ele geçirmeyi başarmıştır. “Eski Kasaba” Estonyalıların yaşadığı bölüm. “Kırsal Alan” Eski kasabanın güneyine düşen çiftçilerin yaşadığı bir bölgedir.

Tallinn’in tarihide diğer Baltık Ülkeleri gibi pek iç açıcı değil, hep bir işgal hep bir yıkıma sahne olmuştur. Ama her şeye rağmen Tallinn ayakta durmayı başarmıştır. En son 2. Dünya Savaşı’nda ağır bir bombardımana esir tutulmuştur. Bu bombardımandan da sağ çıkmayı başarmıştır. Tallinn, 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne girmeye uygun görülmüştür.

Tallinn Gezi Rehberi : Tallinn’de Gezilecek Yerler

Başlıklara tıklayarak Tallinn gezilecek noktalar, görülecek yerler, müzeler, tarihi ve turistik mekanlar hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilir ve siz de Interbus sayesinde Tallinn Gezi Rehberi listesindeki yerleri ve birbirinden güzel diğer Avrupa şehirlerini tek seferde, üstelik ekstra tur ücreti olmadan, en uygun fiyatlarla gezmek için aramıza katılabilirsiniz.

Tallinn Old Town

Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler, gotik kulelere, Arnavut kaldırımlı sokaklara ve büyüleyici mimariye sahip Kuzey Avrupa’nın en iyi korunmuş Ortaçağ kenti Tallinn’in güzelliğini hayranlıkla izlemeye doyamamaktadır. Bir zamanlar Almanya ve Danimarkalı zengin tüccarların ev sahipliği yaptığı Tallinn Old Town’da günümüzde bu ışıltılı şehre hayat veren restoranlar, barlar, müzeler, ve galeriler mevcut olup hem turistler tarafından hem de yerli halk tarafından müthiş bir rağbet gördüğünü söyleyebiliriz.

Avrupa’daki diğer birçok başkentten farklı olarak Tallinn, Orta Çağ ve Hansa kökenli yapısını tamamen korumayı başarmıştır. 13. yüzyıla ait şehir planına bağlı olarak, Eski Kent, 1997 yılında dünyanın en ünlü simge yapılarından biri gösterilerek UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınarak koruma altına alındı. Tallinn Old Town’da Orta Çağ’a kadar uzanan Orta Çağ kiliseleri ve görkemli tüccar evleri, ahırlar ve depolar ile noktalı orijinal Arnavut kaldırımlı sokaklar sizi büyüleyecektir. Burası Tallinn’e uğrayanların mutlaka ziyaret etmesi gereken bir bölge.

tallinn old town

Belediye Sarayı Meydanı – Tallinn Town Hall Square

Şehrin en popüler ve güzel meydanı diyebileceğimiz bu meydan Old Town’ın da merkezi. Old Town bölgesini gezerken burayı kendinize merkez olarak alabilirsiniz. Etrafında mimari olarak çok güzel binalar ve tabi ki kafe ve restoran mevcut.

belediye sarayı meydanı

Aziz Olaf Kilisesi – St. Olaf’s Church

Old Town’un merkezinde yer alan bu kilise 1500’lü yıllarda Avrupa’nın en uzun binası ünvanının sahibiydi. Kilisenin en tepesine çıkarak manzarayı izleyebiliyorsunuz.

aziz olaf kilisesi

Alexander Nevsky Katedrali

Tallinn’in en eski Ortodoks kiliselerinden olan Alexander Nevsky Katedrali şehrin en görkemli ibadethanesi olarak karşımıza çıkıyor. Old Town’da bulunan bu katedral Tallinn şehri Rusların hakimiyeti altında iken Rus mimarisinin kentte yayılmacı politikası neticesinde temelleri atılmış 1894 yılında yapımı tamamlanmıştır. Alexander Nevsky Katedrali, Tallinn şehrinin ve Estonya ülkesinin Ruslaştırma noktasında bir sembol niteliğinde olduğu bilinmektedir. Katedral Rus hakimiyeti altında iken bakımları aksamış olup 1991 yılında Estonya’nın tam bağımsızlığını sağlaması sonucunda Katedralin bütün bakımları ve onarımları yapılmıştır.

alexander nevsky katedrali

Estonya Tarih Müzesi – Great Guild Hall

15. yüzyıldan kalma Gotik yapı, Pikk Caddesi’ndeki renkli komşularıyla karşılaştırıldığında mütevazi görünebilir ancak kesinlikle içerisine girilmeye değer bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Burası bir zamanlar tüccarlar ve zanaatkârlar için bir loncanın toplanma yeri idi. Şimdilerde ise Estonya’nın tarih öncesi dönemlerinden, 1990’ların sonlarına kadar olan zengin tarihine ışık tutan bir müze olarak karşımıza çıkıyor. Yapının tarihine bakacak olursak 1407-1410 yılında inşa edilmiş olup iç mekan 1417 yılında bitirilmiştir. Cephe kör kemerler ile dekore edilmiştir ve tipik, göze çarpan bir porta sahiptir. İçeride, ana salon özellikle Orta Çağ atmosferini korumaktadır. Büyük Lonca salonu, Orta Çağdan kalma Tallinn mimarisinin tipik bir örneği olarak kabul edildiğini biliyoruz.

estonya tarih müzesi

Tallinn Gezi Rehberi : Tallinn Hakkında Bilgiler

Bir Avrupa Birliği ülkesi olan Estonya ne yazık ki Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Estonya’nın başkenti Tallinn’i ziyaret etmek için Schengen Vizesi sahibi olmanız gerekmektedir. Estonya Vizesi linkine tıklayarak vize için sizden istenilen belgeleri öğrenebilir ve bu konuda uzman ekibimizden destek alabilirsiniz. Ancak yeşil pasaportunuz varsa vizeye ihtiyacınız yok.

  • Ülke: Estonya
  • Para Birimi: Euro
  • Dil: Estonca
  • Tallinn Nüfusu: 426.538 (2017)
  • Estonya Telefon Kodu: +372
Menü