Turku Gezi Rehberi

Finlandiya’nın Güneybatı bölgesinin merkezi olan şehir Aura Nehri ile Takımada Denizi’nin kıyısında yer almaktadır. Şehir Aura Nehri’nin her iki kıyısına yayılmış olup 245 kilometrekarelik bir alan kaplamaktadır. 1299’da kurulmuş olan Turku şehri, 1809’dan 1812’ye kadar başkentlik yapmış ve 290 bin nüfusuyla ülkenin 5. büyük kentidir. Ancak, Helsinki’den sonra en önemli ikinci şehirdir. Turku Gezi Rehberi başlıyor.

Turku şehrinin, pazar meydanına birkaç kilometre uzaklıktaki Koroinen’de temelleri atıldı Turku’da ticaret ilk olarak 1150’li yılların başlarında bu tarihi bölgede gerçekleşti ve 1229 yılında psikoposluk buraya taşınarak şehrin kurulduğu yıl olarak 1229 yılı kabul edildi.

Turku Şehri; Finlandiya’nın güney batısında Aura Nehri ile Takımada Denizi’nin kıyısında konumlanır. Finlandiya’nın ilk başkenti olan Turku zaman zaman batıda çok önemli bir geçit olmuştur. Turku Limanı, İsveç’e giden yoğun feribot trafiğine sahip önemli bir ticari merkezdir. Turku’nun havalimanı tüm Avrupa’ya uçuş bağlantıları sunmaktadır. Şehirdeki etkinlikler ve turistik yerler, Turku’ya bol bol yerli ve yabancı ziyaretçi çekiyor. Şehrin eşsiz özellikleri arasında, şehir merkezi boyunca akan Aura Nehri, paha biçilmez kültür-bilim siteleri ve Baltık Denizi’ne kadar uzanan geniş ve çarpıcı güzellikteki Turku takımadaları sayılabilir.

Şehrin en seçkin turistik mekanları, kaleden katedrale kadar uzanan tarihi yerlerdir. Şehir, yıl boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bunların en bilinenleri, Orta Çağ Pazarı Haftası, Paavo Nurmi Oyunları ve Avrupa’nın en eski rock festivali Ruisrock gibi yaz etkinlikleri yapılmaktadır. Turku’da, etkinliklere katılmak, alışverişe çıkmak, spor yapmak ya da sadece nehir kıyısını dolaşmak gibi, serbest zamanlarınız için harika olanaklara sahip modern bir Avrupa şehridir. Küçük yerel restoranlar akıllara durgunluk veren gastronomi deneyimleri sunmaktadır ve tekne turları ile şehrin muhteşem manzaralarını seyredebilirsiniz. Orta Çağ’dan kalma bir Avrupa kentini nasıl tanıyacağınızı biliyor musunuz? Bir nehir kenarı, pazar meydanı, kale ve katedral, sadece birkaç isim kulağa tanıdık geliyor değil mi?

Turku sadece yukarıdaki açıklamayı karşılayan bir şehir değil aynı zamanda 2011 Avrupa Kültür Başkenti olan Turku Finlandiya’nın Helsinki’den önceki başkenti olup 13.yy’dan kalma yapılarıyla ülkenin en eski kenti olarak bilinmekte ve tarihi dolayısıyla 2011’de Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Adı eski slav lehçelerinde ‘pazar yeri’ anlamına gelmekte ve şehirde bulunan ünlü pazar yeri 800 yıldır bozulmadan varlığını sürdürmektedir.

Turku Gezi Rehberi : Turku’da Gezilecek Yerler

Başlıklara tıklayarak Turku gezilecek noktalar, görülecek yerler, müzeler, tarihi ve turistik mekanlar hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilir ve siz de Interbus sayesinde Turku Gezi Rehberi listesindeki yerleri ve birbirinden güzel diğer Avrupa şehirlerini tek seferde, üstelik ekstra tur ücreti olmadan, en uygun fiyatlarla gezmek için aramıza katılabilirsiniz.

Turku Kalesi

Turku Kalesi 1280’lerden beri Aura nehrinin kenarında varlığını sürdürdüğü gibi Finlandiya’da kullanılan en eski binalardan biri olma özelliğini de koruyor. Tarihi boyunca savunma amaçlı bir kale, görkemli bir mahkeme, bir idari merkez, bir hapishane, bir depo ve bir kışla olarak kullanılan kale şimdilerde ise Finlandiya’daki turistik cazibe merkezi haline getirildi.

Kalenin salonları ve odaları, hapsedilen tutsakların talihsizliklerinden kraliyet ziyaretçilerine ve nezaket hayatının zarafetine kadar önemli dönüm noktalarına ve tarihteki dramatik olaylara tanık oldular. Turku Kalesi’nin kapsamlı sergisi, kalenin tarihini 13.yüzyıldan günümüze kadar olduğu şekilde bize sunuyor. Bailey’in zarif odaları periyodik mobilyalar, kostümler ve müze koleksiyonunun hazineleriyle dekore edilmiştir. 1941 bombalamalarında kale harabe olarak terk edildi. Savaşın bitiminden sonra restorasyonlar başladı ve bugünkü görünümüne kavuştu.

Şehrin güneyinde yer alan kale Turku’nun en turistik yerlerinden biridir. 1280’de bir adaya inşa edilmiş ve şehrin zamanla çökmesi ile ana karaya bağlanmış. 16.yy’da İmparator Johan burada ikamet etmiş ve o dönem kullandığı eşyalar kale içerisinde sergileniyor. Oldukça eski olan bu kale görülmeye değer tarihi mimarisi ile şehrin tarihine tanıklık etmenizi sağlıyor.

turku kalesi

Turku Kathedrali

Finlandiya’nın en önemli dini yapısı olan katedral, ulus tarihindeki bir çok önemli tarihi olaylara tanıklık ettiğinden Fin mimari tarihinin en önemli kayıtlarından biridir. Finlandiya’nın önemli sembollerinden biri olan bu katedral Aura nehri üzerinden görülmekte ve muhteşem bir manzara içerinde yer almakta.

Turku Katedrali’nin Finladiya için önemi oldukça büyüktür. Zira Katedral Finlandiya’nın en önemli ibadethanelerinden birisidir. Finlandiya tarihinin en önemli olaylarına tanıklık etmiş ve şehir için adeta bir sembol haline gelmiştir. Katedral Turku’nun merkezinde olup Aura Nehrinin kıyısında Eski Büyük Meydan’ı yanındadır. Katedral 13. yüzyılda inşa edilmiş olup Finlandiya’nın Katolik Piskoposluğunun merkezi olarak kullanılmıştır. Katedralin yapım aşamasında inşaat malzemesi olarak büyük ölçüde taş kullanılmıştır. Katedral 14 – 15 yüzyılları arasında önemli ölçüde genişletilmiştir. 1827 yılında ise çıkan bir yangında ağır hasar görmüştür. Daha sonra büyük bir restorasyonla yangından kalan bütün izler yok edilmiştir.

Katolik kilise olarak inşa edilmiş olan Katedral eski meydanda yer alıyor. Noel zamanı  tüm halkın toplandığı bu meşhur meydan turistik olarak da çok tercih edilen bir meydandır.

turku katedrali

Turku Gezi Rehberi : Turku Hakkında Bilgiler

Bir Avrupa Birliği ülkesi olan Finlandiya ne yazık ki Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Finlandiya’nın şehri Turku’yu ziyaret etmek için Schengen Vizesi sahibi olmanız gerekmektedir. Finlandiya Vizesi linkine tıklayarak vize için sizden istenilen belgeleri öğrenebilir ve bu konuda uzman ekibimizden destek alabilirsiniz. Ancak yeşil pasaportunuz varsa vizeye ihtiyacınız yok.

  • Ülke: Finlandiya
  • Para Birimi: Euro
  • Dil: Fince, İsveççe
  • Turku Nüfusu: 186.756 (2016)
  • Telefon Kodu: 358 (ülke)
Menü