Vilnius Gezi Rehberi

Baltık ülkelerinin en büyük ikinci şehri, Litvanya’nın başkenti ve en gelişmiş şehridir. Neris ve Litvanya’dan Belarus’a doğru akan Vilnia nehirlerinin birleştiği yerde bulunan şehir Litvanya’nın en kalabalık şehridir. Adını Vilnia Nehri’nden alan bu şehir Baltık şehirleri arasında çokça ziyaret edilen şehirlerden biridir. Baltıkların sakin şehri Vilnius Gezi Rehberi yazımıza başlamadan önce gelin hep birlikte Litvanya’nın tarihine göz atalım.

14. Yüzyılın sonlarında Avrupa’nın en büyük devleti olan Litvanya, sonrasında Polonya ile birleşmiş ve Polonya-Litvanya Birliği’ni kurmuştur. Bu birlik 18. yüzyıl sonunda Rusya, Prusya ve Avusturya tarafından parçalanmıştır. Litvanya toprakları o dönemki Rus İmparatorluğu himayesinde kalmış ve Ruslar tarafından bu bölgeye büyük bir asimilasyon uygulanmaya çalışılmıştır. Litvanca’nın kullanımı yasaklanmış, Litvanya kültürüne ait her şey ortadan kaldırılmıştır. Fakat gizli gizli Litvanca kitap kaçırıp bunları halka dağıtan ‘kitap kaçakçıları’ ve çocuklarına gizli gizli evlerinde Litvanca öğreten halk sayesinde Litvanya dili ve kültürü yok olmaktan kurtulmuştur. Litvanca’dan bahsetmişken, kendisi Hint-Avrupa dil ailesi içindeki dillerden en eskilerden biri olarak kabul edilmektedir. Antik Yunanca’dan bile eski olduğu bilinen bu dil o kadar eskidir ki Hindistan’da konuşulan antik bir dil olan Sanskritçe ile ortak sözcüklere sahiptir.

Litvanya oldukça düz ve bataklıklardan oluşan bir coğrafya üzerindedir. Ülkenin en yüksek noktası en doğusunda bulunan Aukstojas Tepesi’dir ve sadece 300 metre yüksekliğindedir. Ülkenin büyük bir kısmı bataklıklardan oluşmaktadır. Baltık kıyıları dünyadaki en büyük kehribar yataklarına ev sahipliği yapar. Organik reçinenin taşlaşması sonucu oluşan bu sarı parlak taş, yapısı dolayısıyla içinde böcek fosilleri bulundurabilir.

Litvanya aynı zamanda 250 civarı Karay Türkü’nün de memleketidir. Hazarların devamı olan bu Türk boyunun dini Museviliktir ama museviliği Yahudilerden farklı bir şekilde, eski Türk Şaman özelliklerini de ekleyerek yaşarlar. Bu nedenle genelde Yahudiler tarafından Musevi cemiyetinden kabul edilmezler.

Litvanya ve özellikle Vilnius yüzyıllar boyunca oldukça yüksek bir Yahudi Nüfusa ev sahipliği yapmıştır. Hatta bu özelliğinden dolayı ‘Kuzey’in Kudüs’ü’ yakıştırması da yapılmıştır. Fakat 2.Dünya Savaşı’nda Nazilerin Yahudilere karşı yaptığı zulümden en çok çeken de Litvanya’daki Yahudilerdir. Ülkedeki Yahudilerin neredeyse tamamı yani yaklaşık 200 bin Yahudi bu soykırımda katledilmiştir.

Sovyetler döneminde de baskı gören Litvanya halkı, 1980’lerin sonlarında artık Sovyetlerin güçsüzleşmesi sonucu diğer Baltık ülkeleriyle beraber bağımsızlıklarını istemeye başlamıştır. Bunu tüm dünyaya göstermek için üç Baltık ülkesinin vatandaşları 23 Ağustos 1989 tarihinde dünya tarihinde unutulmayacak bir olaya imza atmışlardır. Sayıları iki milyonu bulan Litvanya, Letonya ve Estonya halkları el ele tutuşarak Estonya’nın başkenti Tallinn’den, Litvanya’nın başkenti Vilnius’a kadar uzanan 600 kilometrelik bir insan zinciri yaparak seslerini tüm dünyaya duyurmayı başarmışlardır. Litvanya bu olaydan bir yıl sonra 11 Mart 1990 tarihinde Sovyetler Birliği’nden ayrılmış ve bağımsızlığını ilan eden ilk ülke olmuştur.

Baltık ülkeleri arasında yüzölçümü ve nüfusu en fazla olan ülke olan Litvanya, Baltık ülkelerinin en güneyde bulunanı ve konumu itibari ile arada kalmışlığını mimari eserlerinde de görebilirsiniz. Sovyet yönetimi boyunca ve öncesinde yaşanan savaşlar nedeniyle Vilnius, bir çok tarihi eserini kaybetmiş olsa da 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş, 2009 yılında Avrupa Başkent şehri seçilmiştir. Bu süreçte şehirde önemli ölçüde yenilenme ve düzenleme çalışmaları yapılmış, çok sayıda Orta Çağ mimarisine ait yapılar ve sanat eserlerinin yer aldığı şehirde, sahip olduğu festivaller, kültür ve sanat aktiviteleri ile oldukça ilgi görmektedir.

Litvanya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Vilnius ülkenin güneydoğusunda, Belarus sınırına yakın bir konumda yer alır. Baltık ve Rus Mimarileri’ni ortak bir karışım halinde sunan Vilnius, ziyaretçilerin ilgi odağı olmakta. Bünyesinde çok sayıda Ortodoks ve Katolik kilisesi barınan Vilnius, Neris Nehri üzerinde duran barok yapılar, Orta Çağ’dan kalma dar gezilesi sokaklar, küçük meydanlar, kule ve kaleler ile özel, eşsiz bir atmosfere sahiptir. Şehir yüzlerce kilise kenti olarak bilinir. Merkezinde 30’ dan fazla kilise görmeniz mümkün. Vilnius’ta gezilecek yerlerin başında yer alan ‘eski şehir’ bölümü oldukça büyüktür. Avrupa’nın en büyükleri arasında diyebiliriz.

Vilnius Gezi Rehberi : Vilnius’da Gezilecek Yerler

Başlıklara tıklayarak Vilnius gezilecek noktalar, görülecek yerler, müzeler, tarihi ve turistik mekanlar hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilir ve siz de Interbus sayesinde Vilnius Gezi Rehberi listesindeki yerleri ve birbirinden güzel diğer Avrupa şehirlerini tek seferde, üstelik ekstra tur ücreti olmadan, en uygun fiyatlarla gezmek için aramıza katılabilirsiniz.

Vilnius Eski Şehir – Old Town Vilnius

Avrupa’daki en büyük old townlardan biri Vilnius’ta bulunmaktadır. Orta Çağ döneminden kalan eserleri gezerken kendinizi o dönemde yaşıyor gibi hissetmeniz çok olası. Tarihi sokaklarda yürümek, kaybolmak ve her yeni sokakta güzel sürprizlerle karşılaşmak için oldukça ideal bir nokta. Ayrıca Old Town Vilnius’taki pek çok gezilecek noktayı içinde barındırıyor.

vilnius eski şehir

Vilnius Katedral Meydanı

Vilnius’un meydanlarından biri olan bu meydan ismini Vilnius Katedrali’nden almaktadır. 13.Yüzyılda bir pagan tapınağı olarak inşa edildiği, bölgenin Hristiyanlığa geçmesi sonucunda da buraya Katolik kilisesi yapıldığı düşünülüyor. Sovyetler döneminde resim galerisi ve otomobil tamir alanı gibi işlevlerde kullanıldıktan sonra Litvanya’nın bağımsızlığını kazanmasıyla tekrar kilise olarak kullanılmaya devam edilmiş. Ayrıca katedralin önünde yerde yer alan karelerden biri diğerlerinden farklı görünüyor. Bu karenin adı ‘Miracle Tile’ orijinal adıyla ‘Stebuklas’. Mucize anlamını taşıyan bu taşın üzerinde bir dilek tutup üç kez dönerseniz dileğinizin gerçek olacağına inanılıyor.

vilnius katedral meydanı

Şafak Kapısı – Gates of Dawn

1500’lerde şehri korumak için inşa edilen beş şehir kapısından tek ayakta kalanı. Şehri işgallerden koruması için tepesindeki şapele gösterişli bir Meryem Ana resmi konulmuştur. Günümüzde bu resim ve dolayısıyla bu kapı hem Ortodoks hem de Katolik inancı için oldukça önemlidir.

şafak kapısı

Gediminas Kulesi – Gediminas Castle Tower

Vilnius Kalesi’nden tek kalan yapı olan kule, şehre yukarıdan bakıyor. Yürüyerek ya da füniküler ile çıkabileceğiniz kuleden Vilnius’u kuş bakışı izleyebilirsiniz.

gediminas kulesi

Soykırım Kurbanları Müzesi

Eski KGB merkez binasında bulunan bu müze Nazi Almanyası işgali ve Sovyetler döneminde yapılan insanlık suçlarını, mahkumlara yapılan işkenceleri ve baskıları anlatıyor. Oldukça etkileyici bir müze olmakla beraber dönemle ilgili pek çok bilgi de öğrenebilirsiniz.

soykırım kurbanları müzesi

Uzupis Cumhuriyeti

Vilnius’ta eskiden farkirlerin ve evsizlerin yaşadığı Uzupis bölgesine sanatçıların ve aykırı insanların yerleşmesi ile zamanla burada bir çeşit alt kültür gelişmiş ve kendilerine Uzupis Cumhuriyeti adı vererek bağımsızlıklarını ilan etmişler. Tabi ki ülke olarak tanınmıyorlar ya da siyasal olarak böyle bir durumları söz konusu değil fakat kendilerine ait oldukça anlamlı bir anayasaları, 12 kişiden oluşan orduları, bayrakları ve milli marşları bile var.

uzupis cumhuriyeti

St. Anne Kilisesi – St. Anne’s Church

Gotik mimarinin en önemli eserlerinden biri olan bu kilise Vilnius’ta görebileceğiniz en güzel binalardan. Bir söylentiye göre 1812 yılında Fransız-Rus Savaşı için Vilnius’a gelen Napoleon bu kiliseyi o kadar beğenmiştir ki Paris’e taşımak istemiştir.

st. anne kilisesi

Pilies Caddesi

Old Town bölgesinin ana caddesi olan Pilies’te pek çok kafe, hediyelik eşya dükkanı bulunmakta.

pilies caddesi

Litvanya Ulusal Müzesi

Litvanya’nın tarihi ve kültürel mirasının en büyük emanetçisidir. Kökenleri 1855 yılına kadar uzanan Litvanya’nın en eski müzesi Lietuvos Nacionalinis Muziejus’tur. Sergi otantik Litvanya kültürünü ve Litvanya tarihini yansıtır, Müze yılda ortalama 275 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapar. 1253 yılında tacı giyer giymez Litvanya toprak bütünlüğünü sağlayan Mindaugas’ın heykeli 2003 senesinden beri müzenin ön bahçesinde yer almaktadır.

litvanya ulusal müzesi

Mickiewicz Müzesi

Polonyalı olup edebiyata gönül vermiş olan Adam Mickiewicz adına Polonya’da ve aynı zamanda İstanbul’da iki müze hayata geçirilmiştir. Müzelerde sanatçının el yazısıyla yazdığı şiirler, yazıları, özel eşyaları ve kütüphanesi sergilenmektedir. Mickiewicz İstanbul Beyoğlu’nda yaşamış ve burada vefat etmiştir. Bunun üzerine vefat ettiği ev müze haline getirilmiştir.

mickiewicz müzesi

Vilnius Gezi Rehberi : Vilnius Hakkında Bilgiler

Bir Avrupa Birliği ülkesi olan Litvanya ne yazık ki Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Litvanya’nın başkenti Vilnius’u ziyaret etmek için Schengen Vizesi sahibi olmanız gerekmektedir. Litvanya Vizesi linkine tıklayarak vize için sizden istenilen belgeleri öğrenebilir ve bu konuda uzman ekibimizden destek alabilirsiniz. Ancak yeşil pasaportunuz varsa vizeye ihtiyacınız yok.

  • Ülke: Litvanya
  • Para Birimi: Euro
  • Dil: Litvanca
  • Vilnius Nüfusu: 544.386 (2016)
  • Telefon Kodu: +370 (ülke), 85 (şehir)
Menü